Vloerbedekking reinigen

Vloerbedekking reinigen

Het komt wel eens voor dat er per ongeluk een nare vlek op uw vloer is ontstaan door een omgevallen glas wijn of kop koffie. Dit zijn hardnekkige vlekken die moeilijk te verwijderen zijn. U zou eerst zelf kunnen kijken of u deze vlekken kunt verwijderen aan de hand van tips, lukt dit niet, schakel dan Hatibo in. Daarnaast is het ook belangrijk om uw tapijt goed te reinigen met de stofzuiger of andere apparaten. Hatibo heeft beschikking over moderne apparatuur voor het reinigen van uw vloerbedekking. Vraag vrijblijvend een offerte aan bij het netwerk van Hatibo en ontvang spoedig diverse voorstellen in uw emailbox.

Gratis offertes vergelijken


 
Vloerbedekking vlekken verwijderen
 

Vlekken behandelen

Of het nou een kop koffie of limonade is, een chocolade koekje of een punt taart, vlekken in het tapijt zijn moeilijk te voorkomen. Toch zijn er heel veel tips die u kunnen helpen met het schoonmaken van deze hardnekkige vlekken. Eén van de belangrijkste tips om een vlek te voorkomen, is door het omgevallen goedje gelijk op te ruimen. Door het in een jong stadium gelijk op te ruimen, is de kans groter dat het geen vlek wordt. Hieronder een aantal handelingen die u kunt volgen om vlekken tegen te gaan.

  • Schraap en/of dep zoveel mogelijk van het vlekmateriaal weg.
  • Voordat u schoonmaakmiddel in gaat zetten, is het verstandig om het middel van te voren goed te testen of het geen verkleuringen of beschadigingen achterlaat op uw tapijt.
  • Wrijf de vlek niet uit over een groter oppervlakte van de vloerbedekking, maar wrijf het ook niet dieper in de vezels.
  • Is het een erg grote vlek, werk van buiten naar binnen om verspreiding te voorkomen.
  • Voor het drogen, gebruikt u een grote badhanddoek om de haartjes weer overeind te zetten. Gebruik bij voorkeur een witte, zodat deze niet afgeeft.

Behandelingen voor hardnekkige vlekken

Er zijn natuurlijk een aantal beruchte vlekken die moeilijk te reinigen zijn, toch is er een oplossing. Het gaat hier om vlekken zoals: bloed, chocola, rode wijn, limonade, urine, braaksel, muurverf, kaarsvet en kauwgom. Voor u elke vlek met zijn eigen behandeling onder elkaar.

Bloed

Voordat u enig schoonmaakmiddel gaat toepassen, moet u eerst zoveel mogelijk bloed opdeppen. Meng vervolgens 1 theelepel zeep, 1 theelepel witte azijn en een liter water doorelkaar. Breng dit mengsel aan op het bloed en laat het opdrogen. Zuig het mengsel daarna op met een zuiger.

Chocola

Schraap alvorens het schoonmaken eerst het grote gedeelte chocola weg. Meng hierna een lepel witte azijn, een theelepeltje zeep met een liter water. Spoel de vlek met dit mengsel goed uit. Heeft dit niet het gewenste resultaat? Herhaalt u deze stap dan nog eens.

Rode wijn

Dit is een hardnekkige vlek, waar de meeste mensen geen raad mee weten. Toch is het gemakkelijk te behandelen. Leng de rode wijn namelijk eerst met witte wijn en spoel het uit met water. Bedek het vervolgens met keukenzout en laat het opdrogen. Met de stofzuiger zuigt u het zout uit uw vloerbedekking.

Limonade

Limonade moet u snel schoonmaken, dep eerst zoveel mogelijk limonade op. Met een mengsel van een theelepeltje zeep, een lepel witte azijn en een liter warm water, maakt u het schoon. Herhaal deze handeling bij het schoonmaken van de hele vlek, totdat deze weg is.

Urine

Urine reinigt u met een lepel witte azijn, een theelepel zeep en een liter water met elkaar te mengen, dit giet u uit over de urinevlek. De urine zal dan absorberen in het water en wegtrekken uit uw vloerbedekking.

Braaksel

Braaksel is agressief en tast uw vloerbedekking snel aan. Handel daarom snel en dep zoveel mogelijk weg en behandel het zo snel mogelijk met sodawater. Maak vervolgens een mengsel van 10 delen water en 1 deel ammonia en behandel de braakselvlek. Laat het opdrogen en zuig het schoon met de zuiger.

Muurverf

Muurverf is relatief eenvoudig te verwijderen. Onze tip; maak voor het reinigen gebruik van Glassex. Eerst opspuiten en vervolgens afdeppen met een droge doek. In de meeste gevallen is de verf snel verdwenen. Herhaal de stappen indien het niet meteen het gewenste resultaat geeft.

Kaarsvet en kauwgom

Dit zijn rare vlekken, maar houdt er zo snel mogelijk een ijsblokje tegenaan zodat het hard kan worden. Hierna plukt u het snel en gemakkelijk uit uw tapijt. Laat het kaarsvet dus eerst uitharden, anders maakt u het zichzelf erg moeilijk.

 

Stofzuigen

Stofzuigen is erg belangrijk voor de hygiëne bij u in huis. Op vloerbedekking ziet u vrij weinig en het is gemakkelijk schoon te houden met de stofzuiger. Tijdens het stofzuigen van uw tapijt, zijn er een aantal dingen die erg belangrijk zijn, voor u een aantal regels op een rijtje.

  • Om vieze geuren tijdens het stofzuigen tegen te gaan, kunt u alvorens het zuigen eerst wat zuiveringszout opzuigen. In de toko is zuiveringszout te verkrijgen, of het gaat onder de naam van ‘baking soda’.
  • Stofzuig minimaal eens in de week, maar liever vaker. Door vaker te zuigen voorkomt u dat ruwe deeltjes zich opbouwen in uw vloerbedekking. Deze opgebouwde deeltjes kunnen uw tapijtvezels beschadigen.
  • Verdeel uw te zuigen tapijt in gedeeltes en werk deze één voor één af, zo slaat u niets over.
  • Neem de tijd voor het zuigen, dit gaat helemaal op als u een pluizig vloerbedekking heeft. Bij een pluizig tapijt, is de kans groot dat het vuil diep in de vezels zit en dit is moeilijk om schoon te maken. Ga daarom stofzuigen op hetzelfde gebied om het goed te reinigen. Door dit te doen, geeft u het vuil de kans om door de zuigkracht los te weken en op te zuigen.

Expert inschakelen

Komt u er zelf niet uit, of hebt u geen tijd om uw tapijt zelf goed te zuigen of om een vlek te behandelen? Schakel dan een expert in die het schoonmaken van u overneemt. Wij hebben professionele apparaten waarmee het schoonmaken een heel stuk gemakkelijker gaat als met uw eigen stofzuiger. Laat uw tapijt daarom reinigen door een expert van Hatibo. Vraag gemakkelijk en vrijblijvend een offerte aan bij het netwerk van Hatibo en ontvang spoedig meerdere voorstellen in uw email.

Tapijt schoonmaken Hatibo