Laminaat of parket?

Laminaat of parket?

Bent u op zoek naar een nieuwe vloer? Dan kan het zijn dat u twijfelt tussen laminaat en parket. Zo op het eerste gezicht lijkt er niet een groot verschil te zijn tussen laminaat en parket. Toch zijn er een aantal verschillen, zoals materiaal, en een aantal factoren, zoals vloerverwarming, waar u rekening mee kunt houden wanneer u een nieuwe vloer uitzoekt. Houdt u niet van veel onderhoud? Dan kan een laminaatvloer een betere keuze zijn. Of wilt u graag iets wat jaren mee gaat? Dan is de parketvloer wellicht een beter keuze. U vindt hier meer informatie over het verschil tussen de vloeren, het verschil in onderhoud en de duurzaamheid. Bent u benieuwd naar de prijzen? Via het contactformulier vraagt u diverse offertes aan bij specialisten uit uw regio.

Gratis offertes vergelijken


Verschil van samenstelling parket- en laminaatvloer

Qua uiterlijk is er vaak geen groot verschil te zien tussen een parketvloer en een laminaatvloer. Als u kijkt naar de samenstelling van parket en laminaat, dan is er wel degelijk een verschil. Laminaatvloeren bestaan namelijk uit vier verschillende lagen. Er is een balanslaag, kernlaag, een decoratieve laag en tot slot de bovenlaag. Zoals de naam al zegt bepaalt de decoratieve laag hoe het laminaat eruit ziet, deze laag bestaat uit gelamineerd papier wat bedrukt is. Hier bovenop komt een bovenlaag, deze bepaalt hoe duurzaam de vloer is. Parket bestaat uit houten planken. Soms heeft een parketvloer meerdere planken waarbij alleen de bovenste laag een echt houten onderdeel is, ook wel lamelparket genoemd.

Lamelparket

Lamelparket ziet er net zo uit als een massief houten vloer, maar lamelparket is veel duurzamer, stabieler en ook nog eens voordeliger. Andere soorten bestaan uit massief hout en zijn dus echte houten vloeren. Bij de plaatsing is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat hout een natuurproduct is, vooral wanneer u vloerverwarming heeft. Wanneer het warm is zal hout uitzetten, maar als het koud is dan krimpt het. Door een juiste constructie van lamelparket is het echter wel mogelijk om parket op elektrische vloerverwarming of traditionele vloerverwarming te plaatsen. Laminaat wordt niet aanbevolen bij vloerverwarming, alleen een aantal dure soorten zijn hiervoor geschikt.

Duurzaamheid en levensduur

Wanneer u een vloer aanschaft dan is het belangrijk om rekening te houden met de duurzaamheid en levensduur. De duurzaamheid van een laminaatvloer zit hem vooral in de toplaag. Afhankelijk van de kwaliteit en van hoeveel de vloer gebruikt wordt zal deze in de loop van de jaren slijten. Bij laminaat is het niet mogelijk om deze te schuren of te renoveren. Een vloer van laminaat heeft een mindere duurzaamheid en zal dus op den duur vervangen moeten worden. Een groot verschil is dat een parketvloer daarentegen wel te renoveren is door hem te schuren. Dit zorgt er voor dat hij er na jaren weer als nieuw uitziet waardoor hij nog vele jaren mee kan.

verschil laminaat en parket

Uitstraling

Een parketvloer geeft over het algemeen een warme uitstraling omdat deze bestaat uit natuurproducten. Dit is ook één van de belangrijkste redenen waarom iemand voor een parketvloer zou kiezen in plaats van een laminaatvloer. U heeft de keuze uit een grote reeks houtsoorten zoals beuk, eik en esdoorn. De mogelijkheden van een laminaatvloer zijn echter veel uitgebreider. Er zijn ontzettend veel verschillende dessins beschikbaar. De meest populaire look is echter de houten look. Hierdoor wordt laminaat vaak met parket verward, maar het is dus zeker niet hetzelfde.

onderhoud parketvloer

Onderhoud parketvloer

Elke soort zal enige mate van slijtage ondervinden. Bij sommige vloeren is hier niets aan te doen, maar bij parket wel! De bovenste beschermlaag schuurt langzaam aan af. Het is daarom belangrijk om een parketvloer goed en geregeld te onderhouden zodat deze jarenlang mee gaat. De mooie look kan alleen behouden worden wanneer deze op de juiste manier wordt beschermd. De producten die hiervoor nodig zijn hangen af van het type parket. Er zijn vele verschillende soorten boenwasmiddelen, lakken en oliën voor houten producten verkrijgbaar.

Onderhoud laminaat

Ook bij een laminaatvloer zal slijtage plaatsvinden, maar een laminaatvloer is een stuk gemakkelijker in onderhoud. Het is niet nodig om laminaat te lakken of te oliën. Een stofzuiger met een parketborstel of een stofwisser is bijna voldoende. Wanneer er vuil vastzit op het laminaat dan is het verstandig om deze te dweilen met water en laminaat reiniger. Bent u op zoek naar een onderhoudsvriendelijke keuze dan is laminaat wellicht iets voor u!

laminaatvloer beschadigingen verwijderen

Beschadigingen herstellen

Bij een laminaatvloer zijn kleine beschadigingen zoals krassen en scheuren te herstellen met bijvoorbeeld laminaat vuller. Gaat het om een grote beschadiging? Dan is het wellicht een idee om een volledige laminaat plank te vervangen. Wanneer parket kleine deukjes of scheurtjes heeft dan kan dit gerepareerd worden met een reparatie set. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van een vullende vloeibare substantie die dezelfde kleur als het parket krijgt. Op die manier vallen de beschadigingen amper meer op.

Krasjes verwijderen

Krasjes in het parket kunnen hersteld worden door te schuren. Nadat er is geschuurd en de krasjes zijn verdwenen kan de vloer geolied worden zodat scheurtjes in de toekomst voorkomen worden. Twijfelt u over het herstellen van beschadigingen aan? Het kan handig zijn om hiervoor een vakman in te huren. Via het contactformulier op deze pagina komt u in contact met diverse vakmannen bij u uit de buurt.

Verschil in prijzen

Een groot verschil tussen laminaat en parket is de prijs. Parket is over het algemeen een stuk duurder dan laminaat, ook al zijn er ook duurdere laminaatsoorten van hoge kwaliteit. Parket is vooral duurder door het materiaal wat wordt gebruikt, maar ook door de afwerking met bijvoorbeeld olie of lak. Hierdoor is de duurzaamheid echter ook hoger. Er zijn natuurlijk ook nog verschillen in de prijzen tussen bijvoorbeeld lamelparket, een ander soort parket en de verschillende soorten laminaat. Wilt u hierover meer informatie, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!